A SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSÉNEK BEMUTATÁSA

BEVEZETÉS

A számítógép a teleház gerince, tartóoszlopa, mivel a legtöbb szolgáltatás igénybe vétele számítógépen vagy Interneten keresztül történik. Amikor a teleház megnyílik, mindenki méltányolja az erőfeszítéseit és lelkes a jövőt illetően. A számítógépek újak és gyorsak, és minden tökéletesen működik.

 

Amikor két hónap múlva felülvizsgálja a haladást, szembetűnő lesz, hogy vannak problémák. Nemcsak a helyiséggel, ami poros és meleg, hanem az eszközökkel is. A gépek jelentősen lassabbak és nem működnek jól együtt.

 

Teleház menedzserként valószínűleg nem kedveli az effajta forgatókönyveket, de sajnos ezek a problémák a legtöbb teleháznál jellemzőek. Ha a számítógépek nincsenek rendesen karbantartva, gyakran meghibásodnak a meleg, a por, vírusok, nem megfelelő felhasználás, és hullámzó áramellátás következtében.

 

Ezért teleház menedzserként, tájékozottnak kell lennie a karbantartással és javítással kapcsolatban, ha az elkerülhetetlen problémák felbukkannak. Ezért a hangsúly ebben a modulban a karbantartás és javítás alapjain van.

 

Ennek a leckének az elméleti része a komputerek működésére és a hardver és szoftver alkatrészeket érintő háttértudásra fókuszál. A tananyag nagy segítség lehet a teleházban dolgozók számára.

 

 

 

1.1              HOGYAN MŰKÖDIK A SZÁMÍTÓGÉP?

A számítógép egy olyan fantasztikus eszköz, mely az emberi inputokat elektronikus információkká alakítja, majd ezek tárolhatóak, megoszthatóak, terjeszthetőek számos kimeneti eszközön keresztül.

 

A számítógép a lenti ábrán bemutatott lépéseket hajtja végre az felhasználó által betáplált információt használva (mint pl. egy begépelt mondat):

 

A következő szakaszban bemutatjuk az összes eszközt (hardver) és utasítást (szoftver), mely elvégzi a fenti folyamat lépéseit.

 

Az információ, amit a felhasználó bevisz a gépbe feldolgozásra kerül, és egyszerű kóddá alakul mely két számjegyből áll: o és 1. Az egész folyamat ennek az összetettsége, a számítógép csak ezt a két variációt képes kezelni. Ez azért van mert, olyan elektronikus jeleken alapul, melyeknek ez a két lehetősége létezik (mint pl. a ki és be opciók).

 

De az egyszerűségét a nagy mértékű felhasználásával kompenzálja. Az egyszerű 1/0 egység neve bit. 8 bit egységnyi információt hívunk byte-nak. Egy oldalnyi begépelt szöveg minimum 20 kilobyte információ tárolását jelenti (20 KB vagy 20,000 byte), A jó minőségű digitális fotók általában minimum 1 megabyte (1MB vagy 1,000,000 byte) méretűek. A komputer valójában nagyon igénybe vett eszköz.

Címkék: számítógép