A SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSÉNEK BEMUTATÁSA

4.rész

1.3.2        Jogvédett szoftver szemben a szabad vagy nyílt forráskódú szoftverrel 

 

A Microsoft operációs rendszerek és alkalmazói szoftverek nagyon népszerűek és elterjedtek szerte a világon az üzleti világban és az oktatásban egyaránt. Az Apple társaság is rendelkezik egy közkedvelt operációs rendszerrel a Macintosh számítógépeikhez. Sikereik ellenére ezek a termékek nem jelentik mindenkinek a legmegfelelőbb megoldást. Ezek jogvédett (jogtiszta) szoftverek, ami azt jelenti, hogy felhasználásuk és módosításaik korlátozottak.

 

Elég költséges egy licenc megvásárlása, és ezek nem adaptálhatóak a helyi igényekre. Néhány felhasználó, különösen a fejlődő országokban licenc nélküli másolatokat használnak illegálisan (kalóz szoftverek). Jogilag nincs rendben és emellett nem teszi lehetővé a fontos szoftver frissítéseket. Azok a felhasználók, akik nem engedhetik meg maguknak a jogvédett szoftverek használatát, vagy jobban kedvelik azokat amik módosíthatóak választhatnak nyílt forráskódú vagy szabad szoftvereket (jelölésük FOSS – free and open source – szabad és nyílt forráskódú)

 

A legtöbb szabvány számítógép használata során a szabad szoftver opció elérhető. Ez magába foglalja a Linux család operációs rendszereit (az ebbe a családba tartozó Ubuntu, egy elterjedt operációs rendszer az afriaki országokban) és az OPenOffice.org alkalmazó szoftvereit.

 

A Source Forg weboldal (www.sourceforge.net) egy jó eszköz, hogy megtaláljunk és letöltsünk szabad szoftvereket. Amíg a szabad szoftverekhez nincs elérhető szakmai támogatás, vannak különféle felhasználói csoportok az Interneten, akik segítséget nyújtanak a rászoruló felhasználóknak.  Ez a modul bemutatja néhány feladat végrehajtását az Unbutu operációs rendszerben, de nem biztosít teljes körű, mélyreható ismereteket. További segítségért keresse fel az Urbutu weboldalát: http://help.ubuntu.com.

 

Amikor először felállít egy számítógépes labort a számítógépes projektet irányító csapatnak meg kell vitatnia az előnyeit mind a jogvédett mind a szabad szoftvereknek.

 

Amikor felállít egy számítógépes helyiséget, az adott számítógépes projekt vezetőinek meg kell vizsgálniuk a jogvédett szoftver és a nyílt forráskódú szoftver előnyeit és el kell dönteniük, hogy melyik megoldást választják.

 

Az informatikai menedzsernek ezután meg kell bizonyosodnia arról, hogy alaposan tájékozódott minden részletről a szoftverrel kapcsolatos döntéshez.

 

Lehetséges, hogy a projekt jogvédett szoftvereket fog választani bizonyos célokra és szabad szoftvereket más jellegűekre. Például lehetséges a projekt olyan használt gépekhez jut hozzá, melyeken Windows operációs rendszer van, de nincsenek más Microsoft programok. Ebben az esetben a szervezet dönthet úgy, hogy tovább dolgozik a Windows-al, de választhat szabad szoftvereket is segédprogramokként és felhasználói szoftverekként is.

 

 

 

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ

Ebben a leckében a számítógépekről tanultunk – mik ezek, hogyan működnek, hardver és szoftver részeikről részletesebben.

 

A főbb pontok:

 

A számítógép egy olyan fantasztikus eszköz, mely az emberi inputokat elektronikus információkká alakítja.

A komputer feldolgozza a felhasználó által biztosított információt. Minden eszköz (hardver) és utasítás (szoftver) szükséges a gép működéséhez.

Néhány a legfontosabb hardver alkatrészek közül: Alaplap, Processzor, Merevlemez, RAM, Tápegység stb.

Operációs rendszerek számítógépes alapprogramok, melyek szükségesek a komputer működéséhez. Alap információkat biztosít az információk feldolgozásához és tárolásához.

 

Címkék: számítógép