A SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSÉNEK BEMUTATÁSA

3.rész

1.2.2         Számítógép Portok (csatlakoztató kapuk)

 

A fenti perifériáknak csatlakozniuk kell a géphez, hogy az továbbítani tudja az információt a felhasználótól a számítógéphez (vagy fordítva).

 

Számos port típus létezik a számítógépben ezekhez a kapcsolódásokhoz. Ezek a portok folyamatosan változnak, ahogy a számítógépek is egyre gyorsabbak és könnyebben kezelhetőek.

 

Az informatikusnak ismernie kell az összes jellemzőbb lent felsorolt portot (és a használatukat).

 

Soros Port. Ezt a portot 9 tüskés csatlakozókkal használják és manapság már nem jellemző, de sok régebbi gépen megtalálhatóak. Ezt nyomtatókhoz, egerekhez, modemekhez és számos egyéb digitális eszközhöz használták.

 

Párhuzamos Port. Hosszú, vékony port, szintén nincs használatban manapság, de korábban jellemző módja volt a nyomtatók számítógéphez való csatlakoztatásának, egészen az USB portok megjelenéséig (lásd lent). A legelterjedtebb párhuzamos port 25 tüske befogadására volt alkalmas, de más modelleket is gyártottak.

 

VGA. (Video Graphics Array- Grafikus kártya szabvány) Ez a port ma is megtalálható a legtöbb gépben. Olyan videó megjelenítő eszközök csatlakoztatására használjuk, mint a monitor és a projektor. 3 sorban találhatóak lyukak rajta, 15 tüskés csatlakozókhoz.

 

PS/2. Mostanáig elterjedt volt ez a port típus, billentyűzetek, egerek csatlakoztatására. A legtöbb asztali gépen kettő van ebből a kerek alakú portból, 6 tüskés csatlakozók számára. Az egyik az egér, a másik pedig a  billentyű részére.

 

USB. (Universal Serial Bus-Univerzális Soros Busz) Manapság a számítógépen leggyakrabban alkalmazott port. A 1990-es évek végén fejlesztették a fenti portok kiváltására. Egerek, billentyűzetek, nyomtatók, külső tároló eszközök (DVD-RW meghajtó, flash drive) csatlakoztatására.

 

Három típusváltáson ment keresztül (USB 1.0, USB 2.0 és USB 3.0). Az USB 3.0 a leggyorsabb az információ küldés és fogadás tekintetében. A régebbi USB eszközök kompatibilisek az új típusú USB porokkal.

 

TRS. A TRS (tip, ring and sleeve- érintkezőcsúcs, gyűrű és dugasztest) portok mini jack vagy audio jack néven is ismertek. Általánosan audio eszközök csatlakoztatására használják, mint a fejhallgató és a mikrofon.

 

Hálózati csatlakozó. Ez a port úgy néz ki, mint a telefon dugaszhoz (phone jack) tartozó port kicsit szélesebb verziója, amit a hálózati gépekhez használunk 5-ös kategóriájú kábellel (CAT5). Bár sok számítógép vezeték nélkül csatlakozik, ez a port még mindig szabványos a vezetékes hálózati számítógépeknél. Néhány gépnek vékonyabb portja is van, a tényleges telefon dugaszhoz. Ezeket telefonon keresztül működő modem kapcsolatoknál használjuk.

 

 

 

1.3              SZOFTVER

1.3.1        Szoftver kategóriák és típusok

 

Ahogy korábban említettük, a szoftver kifejezést olyan utasításokra használjuk, melyeket arra programoztak, hogy lehetővé tegyék, hogy a gép feldolgozza az információt. A szoftvereket három fő kategóriába soroljuk:

 

Operációs rendszer. Ezek alap szoftverek, melyekre szükség van a számítógép működéséhez. Ezek biztosítják a számítógép számára az információk feldolgozásához és tárolásához szükséges alapinformációkat. Jelenleg minden ismertebb operációs rendszer grafikus felhasználói felülettel rendelkezik. Ezt azt jelenti, hogy a rendszer ábrákat használ, hogy segítse a felhasználókat, hogy könnyedén kiadják az utasításokat, és egyszerűvé váljon a programok megnyitása. A legismertebb operációs rendszer a Windows család operációs rendszerei a Microsofttól. Egy informatikai menedzser valószínűleg találkozik a Windows 2000-el, Windows XP-vel, a Vistával, a Windows 7-el, és a legújabbal, a Microsoft OS-el.  További operációs rendszereket a következő szakaszokban ismerhet meg.

 

Segédprogramok. Ez egy átfogó programkategória, amely lehetővé teszi, hogy PC végrehajtson olyan feladatokat is, amelyek nem az operációs rendszer részei, de szintén hasznosak és praktikusak. Például, egy segédprogram utasíthatja a gépet, hogy hogyan másoljon információkat egy CD-re vagy ez lehet például egy anti-vírus program.

 

Alkalmazói Szoftver. Ezt a kifejezést olyan szoftvertípusokra használjuk, amelyek szabványos irodai számítógépes feladatokat hajtanak végre. Szövegszerkesztő, prezentációk készítésére való, táblázatkezelő, és adatbázis szoftverek a legjellemzőbb példák az alkalmazói programokra. A legismertebb alkalmazói szoftver a Microsoft Office a Microsofttól.