A SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSÉNEK BEMUTATÁSA

2.rész

1.2              HARDVER 

1.2.1        Alapvető hardver alkotórészek

 

A hardver a komputer megfelelő működéséhez tartozó fizikai felszerelés. Az alapvető hardver alkotórészeket röviden jellemezzük. Számos informatikai szakember már bemutatta a hardvert, már kurzusokon keresztül, de át szeretnénk adni néhány további, kiegészítő információt. Egy asztali számítógépet mutatunk be a fotókon, de az összes eszköz megtalálható egy laptopban is.

 

Ház. A ház egy olyan doboz, amely több lent bemutatott alkatrészt tartalmaz. Vannak csatlakozási pontjai, nyílások, csavarok, melyek az alkatrészek a házhoz való csatlakozását segítik. A házat gyakran CPU-nak (central processing unit- központi feldolgozó egység vagy processzor) is hívják, mivel magába foglalja a CPU-t. Ez a megnevezés azonban félreértésekhez vezethet. Tekintse meg a processzor leírását a lenti részben.

 

Tápegység.  A tápegység elektromos árammal kapcsolja össze a pc lent említett részeit. A ház hátsó részén található.

 

Ventillátor. A ventillátor szétszórja a hő jelentős részét, melyet az elektromossággal ellátott alkatrészei termelnek. Fontos megóvni a túlmelegedéstől az elektronikus alkatrészeket. Néhány gép hűtő alkatrésszel is rendelkezik (egy bordázott fémdarab) amely közvetlenül a processzor mellet található, hogy elnyelje az abból származó hőt.

 

Alaplap. Az alaplap egy nagyméretű elektronikus kártya, ami az elektronikus alkatrészeket kapcsolja össze elektromos árammal, és a helyükön tartja ezeket az alkatrészeket a gépben. A gép memóriája (RAM, részletesen lent) és a processzor is az alaplaphoz csatlakozik. A BIOS (Basic Input and Output System- az alapvető ki és bemeneti eszközöket kezeli a rendszer) chip szintén az alaplapon található és a pc olyan alapvető műveleteiért felelős, mint a hardver és szoftver összekapcsolása. Az alaplap tartalmaz egy kis méretű telepet, (úgy néz ki, mint az óra elem) és a chip-ek ezzel együttműködve tárolják az időt és más komputer beállítások.

 

Meghajtók. A meghajtók azok az eszközök, melyek az információk hosszú távú tárolásáért felelősek. A fő gép fő tárolója a belső meghajtó (ún. merevlemez). A számítógépnek vannak lemez meghajtói is, néhány hordozható médiatároló részére. A floppy meghajtó nagyon elterjedt volt az elmúlt években, és még most is található idősebb asztali gépekben. CD és DVD meghajtók helyettesítik manapság, melyeknek jóval nagyobb a tároló kapacitásuk. Az aktuális szabvány a DVD-RW meghajtó, ami mind a CD mind a DVD lemezeket tudja írni és olvasni. Az USB portok (részletesebben később) keresztül csatlakoztathatunk egyéb tároló eszközöket is, mint a flash drive és a külső merevlemez meghajtó.

 

Kártyák. Ezt a kifejezést azokra az eszközökre használjuk, melyek lehetővé teszik, hogy a pc csatlakozzon és kommunikáljon számos ki-és bemeneti eszközzel.

 

A kártya kifejezés arra utal, hogy ezek az eszközök elég laposak, azért hogy illeszkedjenek a ház különféle nyílásaiba. A gépnek valószínűleg van hangkártyája, videó kártyája, hálózati kártyája és modemje.

 

RAM (Random Access Memory). RAM a véletlen elérésű memória rövidítése. Ez egy rövid távú memória, a funkciója a folyamatban lévő dokumentumok letárolása. A RAM mennyisége a gépben az egyik tényező, amely hatással van a komputer sebességére. A RAM az alaplaphoz csatlakozik néhány specifikus nyíláson keresztül. Fontos, hogy megfelelő típusú RAM-okat alkalmazzon egy adott számítógéphez, mert az évek során folyamatosan változnak.

 

Processzor. A processzor az elsődleges agya a számítógépes rendszernek. Végrehajtja azokat az utasításokat és számításokat, melyek szükségesek, és irányítja az információáramlást a számítógépen keresztül. CPU-nak (central processing unit- központi feldolgozó egység) is nevezik.

 

Bár a kifejezést az összes hardver alkatrészt tartalmazó számítógépházra is alkalmazzák.

 

A processzor egy másik neve a „chip”, habár az elnevezés vonatkozhat más kisebb processzorokra is (mint pl. a BIOS). A processzorok folyamatosan fejlődnek és válnak egyre gyorsabbá és nagyobb teljesítményűvé. A processzor sebességér megahertz-ben (MHz) fejezzük ki. Az idősebb gépeknek  1000 Mhz (1GHz), vagy kisebb sebességű processzoraik lehetnek. A 2GHz feletti sebesség manapság jóval elterjedtebb. Az egyik processzor gyártó cég, az Intel, megjelentetett egy népszerű processzort, a Pentium-ot. Sok helyrehozott számítógép tartalmaz Pentium II, Pentium III, Pentium 4 processzorokat. A Pentium 4 a leggyorsabb ezek közül.

 

Perifériák. A perifériák azoknak a számítógép alkatrészeknek (hardver) az összefoglaló neve, melyek nem a házban találhatóak. Ezek a bemeneti eszközök, mint az egér, mikrofon, billentyű, amelyek a számítógép felhasználótól a processzorhoz szállítanak információt. A perifériák lehetnek kimeneti eszközök, mint a monitor, nyomtató és hangszóró, melyek megjelenítik, vagy továbbítják a számítógéptől a felhasználóhoz.

Címkék: számítógép