Mit telepítsek a számítógépemre? Itt a segítség!

Mit telepítsek a számítógépemre? Itt a segítség!

Karácsonyra új pc-t vagy notebookot kapott? Akkor ismerős a "Mit is kéne telepíteni?" kérdés. Segítünk.

Tegyük fel, hogy a gépen már ott csücsül a Windows 10, de ez még kevés a boldogsághoz. Rengeteg program van ami majdhogynem nélkülözhetetlen a mindennapi használathoz. Most adunk néhány jó ötletet, majd a végén egy nagy segítséget nyújtó oldalt is, amely a felsorolt programok telepítését pofonegyszerűvé teszi.

Elsőként ugye ott az internet-böngésző kérdése. A Microsoft böngészője, a jelenleg Edge néven futó program még mindig nem a legjobb választás. A legnépszerűbb - és talán legjobb - a Google "gyermeke" a Chrome, de kísérletező kedvűek kipróbálhatják az Opera-t, vagy a legújabb koreai gyöngyszemet a Naver Whale-t is.

 

Amennyiben kikapcsolódásként játszani is fogunk a gépen, akkor a már jól megszokott Steam, Origin, UPlay, GOG.com és a korábbi Battlenet, a Blizzard App kliensek telepítése is nélkülözhetetlen. De a gamereket természetesen erre már figyelmeztetni sem kell.

A biztonsági problémákra a legjobb ingyenes megoldás jelenleg az Avira vírusirtója, majd szépen következhet a Skype és a tömörített állományok kezelésére a 7-Zip.

Médialejátszóként filmekhez a VLC Media Player talán a legjobb opció, amely kezeli a zenei fájlokat is, bár erre sokkal üdvözítőbb alternatíva a Foobar2000. Iphone-al rendelkezők nem hagyhatják ki az ITunes telepítését, ami a Microsoft rendszerén egy állandó "gyönyörforrás" lesz a jövőben.

Sajnos a különböző bővítmények (Java 8, .Net, Silverlight, Air, Shockwave) előbb-utóbb szükségesek lesznek, mert valamilyen program sikítani fog ezekért.

Ma már nem ördögtől való dolog, hogy bizonyos fájlokat a felhőben tárolunk, hogy bárhonnan, bármikor hozzájuk férjünk. Erre most talán a Dropbox a legjobb feltételeket kínáló felület, ahogyan a képszerkesztéshez a GIMP vagy az Irfanview. Előbbi egy ingyenes "majdnem Photoshop", utóbbi csak az egyszerűbb szerkesztési feladatok ellátására alkalmas.

Egyesek biztosan szeretnének rendet rakni és takarítani a gépen felesleges programok és fájlok között, erre remek alternatíva a Windirstat, vagy PDF dokumentumok olvasására a Foxit Reader, vagy az Adobe programja. Szövegszerkesztés és táblázatkezelésre ott az ingyenes Libreoffice, de közel sem nyújtja azt amit a Microsoft Office termékei, amire még mindig nincs sajnos jó alternatíva.

Ezek talán az alapprogramok, amik a leggyakrabban előforduló dolgokra kellhetnek, ám szerencsére már nem kell ezek telepítéséért kismillió oldalt meglátogatnunk. Elég a Ninite oldalára látogatnunk, ahol csak kipipáljuk a felsorolt programok közül mit szeretnénk telepíteni, és máris kapunk egy futtatható telepítőt, ami mindent felvarázsol a gépünkre. Mi pedig ölbe tett kézzel csodálhatjuk ahogy dolgozik helyettünk.