Kék halál képernyő hardverkonfliktusra utal

Kék halál képernyő hardverkonfliktusra utal

 

Nem kétséges, hogy a legnyilvánvalóbb jele a számítógép meghibásodásnak a „kék halál”. Előfordulhat azonban, hogy nem is látjuk a kék képernyőt, amely után a számítógép közvetlenül leállt. Általában akkor fordul elő, ha a rendszer súlyos hardver- vagy szoftverproblémákba ütközik.

Gyakori problémát jelent a hardverütközés. Amikor a számítógép két összetevője ugyanazokat az erőforrásokat próbálja használni, vagy ugyanezt a feladatot akarja ellátni, akkor rendszerleállás következhet be. Természetesen nem minden hardverütközés okozhat rendszer összeomlást, de a legtöbbjük „kék halálhoz” vezethet. Probléma esetén ellenőrizzük, hogy van-e hardveres konfliktus az Eszközkezelőben. Az Eszközkezelőt a Windows+R billentyűk megnyomásával, majd a „Megnyitás” után a „devmgmt.msc” kifejezés begépelésével tudjuk megnyitni. A konfliktussal rendelkező hardvert sárga felkiáltójel mutatja. Ebben az esetben újra kell telepítenünk az illesztőprogramokat a hibás hardverek számára, vagy meg kell próbálnunk letiltani valamelyiket.

Fájlhibákat is számítógép meghibásodás okozhat
Egy másik tipikus jele, hogy a számítógép hamarosan összeomlik, az, hogy egyes fájlok ismeretlen okok miatt időnként megsérülnek. Például egy egyébként gyakran használt fájlt nem tudunk megnyitni. Néha az is előfordulhat, hogy egy kapcsolódó hibaüzenetet is kapunk mellékelve.

Az az igazság, hogy több tényező is okozhatja ezt a problémát. Gyakran a vírusok és a hibás merevlemez miatt sérülnek meg a fájlok. Első körben tehát ellenőriznünk kell, hogy a víruskereső szoftver megfelelően működjön és naprakész legyen. Ezután át kell vizsgálnunk az összes fájlt a számítógépen. Miután meggyőződtünk róla, hogy nincs vírus, ellenőrizhetjük a merevlemezt is.

Gyenge teljesítmény
Általános jelenség, hogy a számítógépek egy idő után belassulnak és egyre kevésbé akarnak engedelmeskedni a parancsainknak. Az eszközeink teljesítményromlását is számos tényező okozhatja. Az egyik leggyakoribb eset mégis az, hogy túl sok szoftvert telepítünk a számítógépre, -függetlenül attól, hogy gyakran, vagy csak elvétve használjuk azokat, továbbá, hogy a szükségtelen fájlok és szemetek időszakos törlését elmúlasztjuk.

Ezért elengedhetetlen a szükségtelen szoftverek eltávolítása. Ha ez sem segít, akkor szükségessé válhat az operációs rendszer újratelepítése. Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor például érdemes lehet kicserélni a merevlemezt.

Indítási hibák
Előfordul, hogy a számítógép közvetlenül az indítás után leáll vagy újraindul, esetleg egy hibaüzenet jelenik meg a számítógép indításakor. Akárhogy is, a számítógép meghibásodás esetén a háttérben gyakran egy hibás merevlemez vagy sérült operációs rendszer a felelős.

Ebben a helyzetben a két alapvető októl függően ki kell cserélnünk a merevlemezt, vagy újra kell telepítenünk a számítógép operációs rendszerét. Ne feledjük azonban, hogy mindkettő jelentős következményekkel bír a számítógépén lévő adatokat tekintve, ezért fontos meggyőződni róla, hogy az adatok mentése megtörtént, illetve használ-e a cégünk biztonsági mentés szolgáltatást.